Căutare în blog
Arhivele blogului
Ultimele comentarii
Fara comentarii

Importanta Utilizarii Mastilor Chirurgicale si de Protectie

banner-slider-1

Masca de protectie  este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infectiilor si te protejeaza impotriva virusurilor. Mastile sunt purtate in general de personalul medical insa ele pot fi purtate de orice persoana care vrea sa se protejeze. Copiii sunt si ei foarte vulnerabili si este bine sa ii protejam.

 

Masca de protectie acopera eficient nasul si gura avand o brida cu care se fixeaza dupa urechi. Prin purtarea unei masti de protectie prevenim si limitam transmiterea germenilor produsi de anumite virusuri gripale, inclusiv Covid 19. Astfel ii protejezi pe cei din jur, dar in acest fel te protejezi si pe tine.

 

Avantajele purtarii unei masti de protectie Dr. Frei Protect!

 Suprafata mare a materialului filtrant contribuie la o curatate de inalta calitate a aerului

 Elemente de fixare reglabile care ofera o fixare sigura prin spatele capului

 Textura elastica se muleaza pe miscarile faciale si ofera o protectie de inalta calitate

 Se poate spala de 10 ori , se poate purta 8 ore pe zi, masca avand un timp total in care poate fi utlilizata de pana la 88 de ore .

 

Masuri pentru a tolera purtarea mastii

Uneori este nevoie de mai mult timp pentru a ne obisnui sa purtam corect masca de protectie. Ne gandim ca ar putea produce disconfort, ne ascunde zambetele persoanelor dragi si ne impiedica sa observam expresiile faciale ale persoanelor cu care vorbim.  

 

O masca de protectie ne permite sa ne desfasuram activitatile zilnice, insa purtarea indelungata poate produce diferite iritatii minore la nivelul pielii si putem simti nevoia de a respira si inspira mai profund.

 

Exista o serie de masuri care ne pot ajuta sa toleram mai usor purtarea unei masti:

  1. Acorda-ti timp sa te obisnuiesti cu masca. Este normal sa te simti usor claustrofob sau chiar panicat atunci cand simti ca respiri greoi. Aceasta senzatie este, insa, temporara, si in timp, te vei obisnui cu masca. Daca, totusi, simti ca respiri mai dificil,  poti deschide gura si poti inspira adanc, pentru ca apoi sa expiri usor.
  2. Fa o pauza de la purtatul masti, ori de cate ori poti. Ori de cate ori ramai singur in birou sau esti intr-un spatiu fara alti oameni, iti poti indeparta masca, pentru a respira normal pentru cateva minute.
  3. Ai grija la postura! Asigura-te ca nu iti ingreunezi respiratia cu diferite comportamente, cum ar fi adoptarea unei posturi incorecte. O postura corecta ajuta plamanii sa se extinda. De asemenea, expertii recomanda sa te ridici mai des in picioare si sa respiri adanc – acest comportament face minuni pentru respiratie.
  4. Poarta masca numai cand trebuie. Atunci cand conduci singur in masina, de exemplu, nu ai nevoie sa porti masca. Masca este recomandat a fi purtata in mijloacele de transport in comun, in magazine si in alte spatii inchise.
  5. Intelege ca purtarea mastii te protejeaza pe tine si pe cei dragi. Cu cat intelegem mai repede nevoia de a purta masca de protectie, cu atat mai usor vom accepta si vom purta masca spre binele nostru si al celor din jur.

Este important sa stim si cum sa purtam corect masca, sa fie acoperita atat gura, cat si nasul, cu partea colorata la exterior pentru ca mastile sunt precum un scut pentru organism si limiteaza transmiterea infectiilor. 

image

De ce se aburesc ochelarii?

Atunci cand aerul cald intra in contact cu o suprafata rece apare condensul, ceea ce duce la aburirea ochelarilor de vedere. Se intampla frecvent in sezonul rece, cand intram in autobuz sau intr-o cladire incalzita. Acelasi lucru se intampla si cand folosim incorect masca de protectie. Ochelarii se aburesc pentru ca lentilele intra in contact cu respiratia calda eliminata prin partea superioara a mastii. O masca de protectie, pentru a fi si eficienta, trebuie sa se potriveasca perfect pe nas, astfel incat sa nu permita respiratiei sa fie eliminata prinpartea superioara a mastii.

 

Moduri pentru a combate aburirea ochelarilor in timp ce porti masca de protectie

Expertii americani de la Cleveland Clinic vin in ajutorul persoanelor care poarta ochelari de vedere, cu o serie de sfaturi care sa le ajute sa evite aburirea ochelarilor atunci cand folosesc masti de protectie:

 

  • Asigura-te ca masca se potriveste in siguranta peste nas. Foloseste o masca de protectie cu o intaritura metalica in partea superioara, care se poate mula perfect peste nas sau masti care au o forma care se potriveste perfect fetei.
  • Spala lentilele doar cu sapun si apaSpala pur si simplu lentilele cu apa si sapun si elimina excesul de lichid. Poti lasa lentilele sa se usuce sau le poti sterge usor cu o carpa moale. Sapunul lasa in urma o pelicula subtire care actioneaza ca o bariera in fata condensului. In cazul in care folosesti lentile mai speciale, este indicat sa te consulti cu medicul oftalmolog pentru a fi sigur ca lentilele nu se vor deteriora daca sunt curatate cu apa si sapun.
  • Foloseste ochelarii pentru a sigila partea superioara a mastiiDaca pui masca mai sus pe nas, poti folosi ochelarii pentru a modela si sigila masca pe fata. Tot ce trebuie sa faci este sa iti fixezi ochelarii chiar peste masca si te asiguri ca aerul nu este eliminat.

   

Mastile de protectie pot arata la fel, dar stii intr-adevar ce porti?

Calitatea produsului, materialele din care sunt confectionate, marimea lor, fac diferenta. Ele ne protejeaza impotriva transmiterii virusurilor.

 

Masca de tip FFP si filtru de Aer pentru respiratie

Ultimul tip este cel al măștilor echipate cu filtre, numite respiratoare cu filtre faciale și este singura categorie capabilă să ofere protecție chiar și impotriva virușilor. Eficiența filtrării este indicată cu abrevierile FF de la P1 la P3. FFP2 și FFP3, care au o eficiență de filtrare de 92% și respectiv 98%, sunt cele mai potrivite pentru protecția impotriva virusului.

 

Masca Chirurgicală

Măștile chirurgicale, pe de altă parte, sunt dispozitive de protecție concepute tocmai pentru a reduce riscul de infecție in randul cadrelor medicale. Există diferite tipuri, cu un grad de protecție din ce in ce mai mare in funcție de numărul de straturi de filtrare. Sunt utile deoarece protejează impotriva stropilor și secrețiilor grosiere, dar nu exista dovezi că ar proteja impotriva aerosolului infectat sau al unei persoane infectate.

 

Masca Simpla

Măștile simple sunt utilizate in anumite sectoare in scopuri de igienă, cum ar fi in industria alimentară sau a restaurantelor și nu sunt concepute pentru a proteja tractul respirator al purtătorului. Asta inseamnă că nu există nicio garanție de protecție impotriva infecțiilor.

 

 

Masca este eficienta atunci cand este folosita si indepartata corect!

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustin ca, pentru a folosi corect masca de protectie trebuie sa ne asiguram ca urmam pasii de mai jos:

 

  • Inainte de a pune masca pe fata, spala-te pe maini cu apa si sapun sau foloseste o solutie dezinfectanta pe baza de 70% alcool
  • Acopera-ti gura si nasul cu masca si asigura-te ca nu exista decalaje intre fata si masca
  • Evita sa atingi masca in timp ce o folosesti; daca totusi atingi masca, spala-te imediat pe maini cu apa si sapun sau foloseste o solutie dezinfectanta pe baza de 70% alcool
  • Schimba masca cu una noua imediat ce observi ca s-a umezit si nu reutiliza masti de unica folosinta
  • Atunci cand vrei sa-ti scoti masca, evita sa atingi partea din exterior, care poate fi contaminata cu microbi. Pune masca intr-o punga de unica folosinta si arunc-o la cos. Spala-te pe maini sau foloseste o solutie dezinfectanta pe baza de 70% alcool dupa ce ai aruncat masca.

 

In momentul de fata, masca purtata corect reprezinta cea mai buna masura de aparare disponibila impotriva imbolnavirii cu noul coronavirus, alaturi de masurile de igiena corespunzatoare.

P901

Lasă un comentariu
Răspunde
Vă rugăm să vă autentificați pentru a posta un comentariu.

Setari

Meniu